De kunst is om iedere training te gebruiken om jezelf te verbeteren, elke oefening kan je een stapje dichter bij je doel brengen. Om zo te kunnen werken moet je wel weten wat eigenlijk je belangrijkste beweeg redenen zijn om te trainen. Het zo helder mogelijk stellen van je doelen is een voorwaarde om te weten waar je aan moet werken en hoe.

Om gemotiveerd te blijven is het handig realistische doelstellingen te maken voor de korte en lange termijn. Bouw geregeld evaluatie momenten in om te kijken of je nog op de juiste koers bent. Het stellen van haalbare doelen is een anker om vol te houden waar je mee bezig bent. Het gestructureerd je trainingen inplannen op vaste dagen maakt het makkelijker om vol te houden. Je moet geen excuses verzinnen om niet te gaan maar je moet juist uitgaan van je doelstellingen en daarom niet afwijken van je koers.

Als je doelgericht wilt werken is analyse de basis. Het meest simpele is een sterkte-zwakte analyse te maken, fysiek en mentaal. Hierdoor breng je in kaart waaraan je moet en wil gaan werken.